BlueEFFICIENCY Power
Intouro

BlueEFFICIENCY Power

Prilikom razvoja ekološki prihvatljivih i inovativnih pogonskih tehnologija Mercedes-Benz i dalje ima ulogu predvodnika. Unatoč povećanim zahtjevima, uspjelo mu je održati potrošnju goriva na uobičajeno niskoj razini.

Snažan pogonski sklop osigurava modelu Intouro izvrsnu snagu u svakom području primjene. Osim velike ekonomičnosti, motor BlueEFFICIENCY Power s tehnologijom BlueTEC® 6, OM 936, osvaja visokim stupnjem zaštite okoliša. 6-cilindarski redni motor obujma 7,7 litara radi u stupnjevima snage 220 kW/300 KS, a u dodatnoj opremi 260 kW/354 KS. Pritom motor razvija okretni moment od 1200 odnosno 1400 Nm između 1100 i 1600 okretaja.

Mnogo komfora u vožnji nudi već serijski ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa Mercedes-Benz GO 190. Još je jednostavnije s jednim od automatskih mjenjača ili automatskim ručnim mjenjačem koji su dostupni u dodatnoj opremi. Osim poboljšanog komfora u vožnji, nude i prednosti po pitanju ekonomičnosti. Rezultat toga je maksimalna učinkovitost uz maksimalnu snagu motora i izvrsnu dinamiku vožnje. Dizelski motor snažno radi već ispod 1000 okretaja čime smanjuje potrošnju i buku. Zahvaljujući krućem kućištu koljenastog vratila i novoj tehnologiji turbopunjača, Intouro ubrzava mekše, tiše i snažnije – čak i pri većim brzinama. Visok stupanj kvalitete proizvodnje smanjuje gubitak uslijed trenja i potrošnju ulja u motoru. Intervali održavanja dugi su do 90.000 kilometara.

Mercedes-Benzovi konstruktori u svim područjima teže rješenjima koja pokazuju smjer budućnosti: nehabajuća kočnica s retarderom kao tekućinu za kočnice i hlađenje koristi rashladnu tekućinu za motor, a ne ulje. Tako se štedi oko 30 kilograma mase, a održavanje postaje suvišno – istodobno raste ukupna ekonomičnost. Kočnica s retarderom isporučiva je po želji za ručne i automatske mjenjače.

Mercedes-Benzov motor OM 936 BlueEFFICIENCY Power, vertikalno ugrađeni 6-cilindarski redni motor, norma o ispušnim plinovima Euro VI i obujma 7,7 l. Snaga: 220 kW (299 KS) pri 1800/min. Odgovarajući okretni moment iznosi 1200.

Motor raspolaže common-rail sustavom ubrizgavanja. Tlak ubrizgavanja stvara se pomoću visokotlačne pumpe.

Mercedes-Benzov motor OM 936 BlueEFFICIENCY Power, vertikalno ugrađeni 6-cilindarski redni motor, norma o ispušnim plinovima Euro VI i obujma 7,7 l. Snaga: 260 kW (354 KS) pri 2200/min. Odgovarajući okretni moment iznosi 1400 Nm.

Motor raspolaže common-rail sustavom ubrizgavanja. Tlak ubrizgavanja stvara se pomoću visokotlačne pumpe.

Novi integrirani retarder postiže do 3500 Nm kočnog momenta. Konstruiran je kao sekundarni retarder i kao tekućinu za kočnice i hlađenje koristi rashladnu tekućinu za motor. Izostaju dosad nužni izmjenjivač topline ulja/vode i s njime povezana zamjena ulja retardera.

Nova je i spojka koja se malo troši i ne treba je održavati. Zbog centralno raspoređenog, pneumatski aktiviranog cilindra spojke, nema mehaničkih dijelova poput isključne poluge, otpusnog ležaja i pojačivača snage spojke.

Zajedno s novim motorom Mercedes-Benz BlueEFFICIENCY Power, u skladu s normom o ispušnim plinovima Euro VI koristi se automatski mjenjač Mercedes-Benz PowerShift. Vozač uobičajeno profitira od progresivne promjene stupnja prijenosa mjenjača te brzog i jednako komfornog prebacivanja stupnjeva. Raspon prijenosa seže od 6,57 u prvom do 0,63 u najvišem stupnju prijenosa. Iz naziva mjenjača postaje jasno: odobren je za maksimalne okretne momente motora do 2500 Nm. Izmjenjivač topline održava temperaturu ulja u mjenjaču konstantno na radnoj temperaturi od otprilike 80 stupnjeva. To pozitivno djeluje na intervale zamjene ulja mjenjača.

Vaš se vozač s ovim inovativnim ručnim mjenjačem u velikoj mjeri rasterećuje. Mora samo namjestiti smjer vožnje ili u ručnom pogonu odabrati pravi stupanj prijenosa – ostatak će odraditi mjenjač.