Kjør sikkert
eCitaro

Kjør sikkert

Mercedes-Benz har i mange år hatt en nullvisjon for ulykker. Det integrerte sikkerhetskonseptet dekker alle aspekter av sikkerhet i trafikken – fra sikker kjøring via sikkerhet i farlige situasjoner, både for å avverge ulykker og begrense skader ved en eventuell ulykke. Kjente sikkerhetssystemer er integrert som standard i bybussen Citaro. Karosseriet beskytter passasjerene ved en sidekollisjon. Ved en påkjøring reduserer det forsterkede frontpartiet konsekvensene av ulykken og beskytter sjåføren enda bedre.

Det toppmoderne MirrorCam-systemet gir en klar og omfattende oversikt over veitrafikken. Utstyrt med høyoppløselige kameraer, forbedres kjøresikkerheten og risikoen for ulykker minimeres. Det utvidede synsfeltet gjør det mulig for sjåføren å oppdage fotgjengere, syklister og andre trafikanter i nærheten. Dette eliminerer blindsonen når man svinger til høyre.

Bildene vises på 7" og 15" display, avhengig av kjøretøy. De to høyoppløselige displayene viser de forskjellige synsfeltene. Fotodiodene som er integrert i displayene registrerer det innfallende lyset og justerer lysstyrken på den respektive displayene individuelt. For å gjøre det enklere for sjåføren å vurdere bildene, har 15" variantene tre forskjellige ledelinjer. Sammen med den permanent kalibrerte kjøretøylinjen støtter avstandslinjen sjåføren i å vurdere objekter som nærmer seg. Forbikjøringsassistenten aktiveres når blinklyset settes på i en hastighet fra 10 km/t for å støtte forbikjøringsmanøvrer eller svinger på en sikker måte. I tillegg blindsoneassistentens anvisning installert på displayet.

Fjernlysassistenten slår automatisk på og av fjernlyset avhengig av trafikken, slik at kjørebanen alltid er optimalt opplyst. Dette bidrar til mer sikkerhet ved forbedrede lysforhold og optimalisert belysning og øker kjørekomforten og sikkerheten.

Funksjonen kan aktiveres eller deaktiveres. Fjernlyset aktiveres i frontlyktene. Det er aktivt fra en hastighet på 35 km/t og deaktiveres automatisk ved en hastighet på 27 km/t. Funksjonen tilpasser seg belysningen/lysstyrken i omgivelsene (slår seg ikke automatisk på ved tilstrekkelig gatebelysning).

Den innovative trafikkskiltassistenten tilbyr det høyeste nivået av sikkerhet og komfort på veien. Takket være GPS- og kamerastøtte sammenlignes kjøretøyets hastighet kontinuerlig med gjeldende trafikkregler.

Systemet er designet for å gi dedikert og passende tilbakemelding i tilfelle den tillatte hastigheten overskrides. Takket være det toppmoderne kombiinstrumentet mottar føreren både visuelle og akustiske signaler som trekker oppmerksomheten til hastigheten.

Trafikkskiltassistent. eCitaro

Elektronisk stabilitetsprogram (ESP®) er et aktivt system som skal øke kjøresikkerheten og kjørestabiliteten. Det bidrar merkbart til å redusere risikoen for skrens i kurver eller unnamanøvrer. I kjøredynamiske situasjoner blir bremsekreftene tilpasset på hvert enkelt hjul, for eksempel dersom bussen kjøres på grensen i en sving. Samtidig reduseres motoreffekten. Innenfor fysikkens grenser kan findosert nedbremsing hindre at bussen får skrens. ESP® overvåker blant annet bussens tverrakselerasjon. Dersom bussen skulle komme i en kritisk kjøretilstand i en langtrukket kurve – for eksempel en motorveiavkjørsel – eller under et raskt filskift, blir farten automatisk redusert tilstrekkelig til at kjørestabiliteten kan gjenopprettes. ESP® kan sammenlignes med systemet som benyttes i personbiler, men har funksjoner som er tilpasset og utvidet nettopp for busser.

ASR forhindrer at drivhjulene spinner på to måter. For det første minimerer ASR hjulspinning ved doserte bremseinngrep. For det andre reguleres motorens dreiemoment via den "elektroniske gasspedalen".

I kritiske situasjoner, selv med full gass, leverer motoren bare så mye effekt som drivhjulene kan overføre til veibanen – et stort pluss for igangkjøringssikkerhet og kjørestabilitet. Under igangkjøring overvåkes turtallet på drivhjulene og dreiemomentene som virker på dem. Momentfordelingen styres slik at hjulene ikke spinner. Dette sikrer optimal friksjon til enhver tid.

Med ASR unngår føreren at drivhjulene spinner under akselerasjon og dermed at hekken får sleng (bakhjulsdrift). For motorer med høyt dreiemoment betyr ASR derfor økt komfort og sikkerhet under igangkjøring – særlig på underlag med varierende feste.

Blokkeringsfrie bremser (ABS) støtter kjørestabiliteten i kritiske bremsesituasjoner og sikrer at kjøretøyet fortsatt kan styres. Bremsekreftene som virker på de enkelte hjulene distribueres av ABS på en slik måte at selv ved fullstendig oppbremsing blir ingen hjul blokkert i lengere tid og bussens styrbarhet stort sett opprettholdes.

Bremseelektronikkens styreenhet registrerer den aktuelle hjulhastigheten via polhjulene og hjulsensorene. Ved bremsing styrer systemet bremsetrykket på de enkelte hjulbremsesylindrene via styreventilene. Ved full oppbremsing og bremsing med blokkerende hjul, åpner og lukker systemet automatisk styreventilene på hjulbremsesylindrene med veldig korte intervaller, noe som forhindrer blokkering og kjøretøyet kan fortsatt styres.

Ved full oppbremsing og bremsing med blokkerende hjul, åpner og lukker systemet automatisk styreventilene på hjulbremsesylindrene med veldig korte intervaller, noe som forhindrer blokkering og kjøretøyet kan fortsatt styres.

Blindsoneassistenten Sideguard Assist 2 er et sikkerhetsassistansesystem som permanent støtter sjåføren i kritiske svingsituasjoner på begge sider med mulig begrenset sikt. Når du svinger eller skifter fil, er systemet designet for å oppdage hindringer som beveger seg innenfor systemgrensene og advare sjåføren for å unngå kritiske situasjoner eller redusere konsekvensene av ulykker.

Kjøretøyets sideområder overvåkes permanent. Dermed oppdages kjøretøy, fotgjengere eller syklister som kan være i blindsonen både på passasjer- og førersiden. Radarsystemet registrerer nøyaktig bevegelsene og advarer føreren om mulige kollisjoner. Det intuitive brukergrensesnittet og de tydelig forståelige advarslene gir sjåføren en sikker og avslappet tur.

Sideguard Assist 2. eCitaro

Med Preventive Brake Assist 2 tilbyr Daimler Buses andre generasjon aktiv bremseassistent. Systemet advarer før kollisjoner med bevegelige fotgjengere og syklister samt stillestående og bevegelige objekter. Ved akutt kollisjonsfare varsles føreren med en visuell akustisk advarsel og delvis bremsing startes automatisk.

Varselkaskade og bremseinngrep er nøyaktig konstruert for bruk i bytrafikk. Ved nært forestående kollisjon med fotgjengere eller syklister samt med bevegelige eller stillestående objekter, varsler Preventive Brake Assist 2. Sjåføren advares både visuelt av en rød trekant i det sentrale displayet og akustisk og starter samtidig delvis oppbremsing. Det holdes til enten sjåføren griper inn, situasjonen ikke lenger er kritisk eller bussen stopper helt.

Takket være samspillet mellom frontradar, nærområderadar og frontkamera, skannes området på opptil 250 meter foran bussen kontinuerlig. Støtten er garantert opp til en hastighet på 60 km/t. Ved snø, regn, tåke, dårlig sikt, blending, direkte sollys eller skiftende lysforhold, kan rekkevidden og registreringen av kjøretøy og personer bli svekket.

Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS) er en lydgenerator som produserer en lyd som ligner på en forbrenningsmotor i et hastighetsområde på opptil 30 km/t når du kjører forover og opptil 6 km/t når du rygger. Forbipasserende og tilskuere blir dermed varslet om den helelektriske bussen av en behagelig lyd.

Systemet øker lydvolumet opp til en hastighet på 20 km/t, fra denne hastigheten regulerer det volumet ned til 30 km/t. På denne måten formidles hastigheten og en eventuell akselerasjon. Fra ca. 15 km/t overdøves systemet av dekkenes rullelyd. Systemet genererer ingen støyutslipp når kjøretøyet står stille og kan ikke slås av av sjåføren.

Lydgeneratoren er montert bak frontpanelet på venstre side av kjøretøyet. Lydnivået til den elektriske bussen med AVAS er ca. 5-6 dB over nødvendig minimumsstøy iht. UNECE-R 138.01.

Svingelys sørger for betydelig økt sikkerhet takket være forbedret sikt under avkjøring i kryss, i rundkjøringer og ved finmanøvrering forover og bakover.

Funksjonen blir automatisk aktivert opp til en fart ca. 35 km/t dersom hovedlyktene eller blinklyset slås på eller rattet legges over. Den ene av de to tåkelyktene slås på for å lyse opp et område ved siden av kjøretøyet som ikke blir opplyst av frontlyktene.

Den intelligente elektronikken dimmer ned svingelyset før det slås på eller av. Det gir øyet mulighet til å tilpasse seg skiftende lyssituasjoner.

Stabil og smidig. Den unike og patenterte leddstyringen ATC (Articulation Turntable Controller) som forhindrer saksing, er utviklet av Mercedes-Benz. Dette svingbare leddet og dets styring danner et av hjertet av kjøretøyet.

Den vanlige høye grunndempingen til et bussledd fører til en sterk tendens til understyring i svinger og økt dekkslitasje på forakselen. Her hjelper den kjøredynamiske styringen Articulation Turntable Controller (ATC).

Den kjøredynamiske styringen ATC regulerer den hydrauliske dempningen av leddet raskt og situasjonsbestemt, avhengig av blant annet styrevinkel, knekkvinkel, hastighet og last. ATC benytter seg av data fra CAN-Bussen.

Effekt: Den høye basisdempningen i leddet som ellers er vanlig, gir sterk tendens til understyring i kurver og økt dekkslitasje på forakselen. Med ATC løper leddet tilnærmet fritt i vanlig stabil kjøretilstand og dempes bare av friksjonen mellom elementene.

Det trådløse dekktrykkontrollsystemet med anvisning i multifunksjonsdisplayet er et elektronisk sikkerhetssystem som kontinuerlig kontrollerer lufttrykket til alle dekk. Dekktrykkstap anvises innenfor rammen av systemgrensene.

Riktig dekktrykk bidrar til kjøresikkerheten og reduserer drivstofforbruket betydelig. Et dekktrykk som er 0,5 bar for lavt kan øke drivstofforbruket med opptil 5%. Hjulelektronikken er plassert på ventilen på innsiden av felgen. Sensorene registrerer dataene som er relevante for dekktrykket og videresender dem til anvisningsdisplayet.

Dekktrykket registreres både når bussen står stille og under kjøring. OBS! Dekktrykkontrollsystemet viser ikke et plutselig trykktap, f.eks. ved inntrenging av et fremmedlegeme. Skader på dekkene som ikke fører til et akutt trykktap, blir heller ikke registrert av overvåkningssystemet. Her er og blir sjåførens visuelle kontroll uunnværlig.

360°-kamerasystemet består av fire kameraer som registrerer området umiddelbart rundt kjøretøyet og skaper en indirekte allroundvisning. Den tilhørende 10" skjermen er plassert på forskjellige steder i cockpiten avhengig av kjøretøy. Dette systemet kan også registrere forbipasserende, syklister og hindringer i områder som ellers ikke er synlig for sjåføren. Systemet øker trafikksikkerheten, da kollisjonsfare registreres og i beste fall kan forhindres.

Bilder fra 360°-kameraet er alltid tilgjengelig ved kjøring fremover til en hastighet på ca. 30 km/t og ved rygging. Bemerk: Risikoen for ulykke pga. gjenstander som stikker ut i trafikkområdet over kameraene, f.eks. takutspring, utvendige speil på egen og andre busser etc. Kameraene kan ikke registrere disse objektene. Spesielt i 360°-visning kan inntrykket av et fritt område oppstå, selv om gjenstander over de tilknyttede kameraene stikker ut i manøvreringsrommet.

Videoovervåkingskameraer kan følge med på hva som skjer i bussen. Et videoovervåkingssystem kan ikke bare gi bussjåfør og passasjerer økt grad av opplevd sikkerhet, men også registrere bråkmakere som utøver hærverk eller vold ombord.

Dataene overføres til monitoren på førerplassen. Bussjåføren kan lettere oppfatte og bedømme situasjoner og hendelser som utspiller seg i passasjerrommet og reagere på en eventuell faresituasjon. Kjøretøyet har symboler som informerer passasjerene om at kjøretøyet er videoovervåket. Med videoovervåking gir du sjåfør og passasjerer større grad av opplevd sikkerhet og gjør bruken av offentlige transportmidler mer attraktiv. Videoovervåkingssystemet er tilleggsutstyr.

Mer informasjon om hvordan videoovervåkingen og datalagringen fungerer, får du fra vår salgskonsulent for busser.

* Tilleggsutstyr