Naša vozila

eCitaro

Spreman za grad budućnosti.

eCitaro ne samo da proširuje portfolio najprodavanijeg modela Citaro sa potpuno električnim gradskim autobusom koji je spreman za serijsku proizvodnju; eCitaro takođe podiže e-mobilnost na potpuno novi nivo. Njegova inteligentna interakcija između inovativne baterije i tehnologije punjenja, umrežavanje IT-a i komunikacionih sistema, i ne samo najmanje upečatljiv futuristički dizajn čine ga novim standardom za električne gradske autobuse, danas spremnim za sutrašnji grad.

Od nabavke preko rada sve do servisiranja– električna mobilnost otvara brojna i potpuno nova pitanja. Sveobuhvatan sistem eMobility kompanije Mercedes-Benz daje odgovore na njih.

Plan rada

Plan rada

Promena u skladu sa planom: Mercedes-Benz eMobility-Consulting će vam pomoći. U transportnom preduzeću je prilikom prelaska na električnu mobilnost reč o mnogo više nego o potrošnji energije i dometu. Ključni pojmovi su upravljanje voznim parkom, vođenje deonice i kretanje, topografija i vremenski uslovi, rastojanja između stajališta ili red vožnje. Stručnjaci iz kompanije Mercedes-Benz se tu nalaze na svom terenu. Oni pomoću softvera za simulaciju utvrđuju koje deonice su pogodne za e-mobilnost i, na zahtev, izrađuju predloge za kretanje e-autobusa.

Više o eMobility-Consulting

Servisi i briga o korisnicima

Servisi i briga o korisnicima

Osigurana dobra briga: servisni koncept eMobility od OMNIplus. E-mobilnost iziskuje sprecifične usluge. Servisni koncept eMobility počinje sa brigom u okviru radionice za kupce, obuhvaća prilagođene ugovore o servisiranju eBasic i ePremium, te prelazi u upravljanje depooom za autobuse. Ovde radnici OMNIplus preuzimaju brigu u vozilima u okviru radionice za kupce. OMNIplus trening centar u Dortmundu daje informacije o primjerima opremljenosti radionice za e-autobuse i nudi kompletan koncept obuke za e-mobilnost.

Više o OMNIplus servis

Tehnika baterije

Tehnika baterije

Koraci za budućnost: baterije autobusa eCitaro. Litijum-jonske baterije autobusa eCitaro su tako odabrane da su pogodne za punjenje preko kontaktnih priključaka i obezbeđuju visok domet. Nove baterije sa još više snage su najavljene već za 2020. godinu. U to spadaju i dugotrajne baterije u čvrstom stanju za veće domete. One su posebno pogodne za kretanja sa strategijom punjenja u depou.

Više o tehnologiji punjenja

IT sistem i komunikacija

IT sistem i komunikacija

Koraci ka budućnosti: eCitaro baterije Litijum-jonske baterije u eCitaro-u su odabrane kako bi bile pogodne za brzo punjenje i kako bi se osigurao veliki domet. Sledeće, još efikasnije generacije baterija već su najavljene za 2020. Tu spadaju vrlo dugotrajne SSD baterije za veće domete. Naročito su pogodni za rotacije sa strategijom punjenja u skladištu.

Više o OMNIplus servis

Napajanje energijom

Napajanje energijom

Pod naponom: tako energija stiže do autobusa. Snabdevanje autobusa električnom energijom je ključni deo e-mobilnosti u gradu. Mercedes-Benz eMobility-Consulting pruža podršku prilikom planiranja, kalkuliše potrebno snabdevanje električnom energijom, poznaje načine pristupa mrežnim operaterima i snabdevačima električnom energijom i daje preporuke za odgovarajuću tehniku punjenja – sve do organizacije voznog parka sa mestima za parkiranje i dovoda električne energije do autobusa.

Više o E-mobilnost kao serijski koncept

Infrastruktura punjenja

Infrastruktura punjenja

Vrhunske performanse: infrastruktura punjenja po meri. Mercedes-Benz serijski primenjuje punjenje preko utikača u voznom parku. Na zahtev je moguće i punjenje Opportunity Charging, po izboru putem pantografa odnosno preuzimača struje na krovu ili preko kombinacije šina za punjenje i fiksnog preuzimača struje. Stručnjaci kompanije Mercedes-Benz su testirali različite infrastrukture punjenja, oni vam mogu pružiti savet i dati preporuke. I: eCitaro se, na zahtev, isporučuje kao kompletan paket, uključujući infrastrukturu punjenja.

Više o tehnologiji punjenja

Vozilo

Vozilo

Autobus eCitaro kompanije Mercedes-Benz sa potpuno električnim pogonom u središtu sistema eMobility. Želja je potpuno jednostavna: izbaciti pogon sagorevanja, ubaciti električni pogon, Plug and Play. Međutim, to ne funkcioniše tako jednostavno, jer električna mobilnost znači novo osmišljavanje urbane mobilnosti sa autobusima. Iz tog razloga je e-mobilnost kod kompanije Mercedes-Benz više od autobusa eCitaro sa potpuno električnim pogonom, to je sveobuhvatan sistem.

Više o Ukupna ekonomičnost

Urbana elektromobilnost živi od dobre infrastrukture punjenja 

Savetovanje i servis spadaju u koncept eCitaro vozila

Kada gradovi rastu, sa brojem stanovnika se povećava i mobilnost. To je izazov za zajednicu a istovremeno i njena šansa. Pri transformaciji i prelasku na javni prevoz putnika bez emisija štetnih gasova našim kupcima dajemo punu podršku u temama koje se odnose na kompletan sistem e-mobilnosti. Uzimajući u obzir odgovarajuće poslovne interese i izazove, na partnerskoj bazi razrađujemo odgovarajući koncept eCitaro vozila. 

eMobility Consulting kompanije Daimler Buses prati saobraćajna preduzeća u nabavci vozila i njihovoj integraciji u postojeće saobraćajne sisteme. Izbor infrastrukture punjenja u kombinaciji sa odgovarajućom tehnologijom baterije, kao i usklađivanje ukupnog sistema e-mobilnosti razrađuju se već u projektima savetovanja. Kako bi se postigla bezbednost u radu, od centralne važnosti su i teme kao što su servis i savetovanje u radionici. 

Sa autobusom eCitaro na scenu ne stupa nikakav prototip, već sofisticirani električni autobus. On je morao proći kroz mnogo više testiranja nego bilo koji drugi autobus sa zvezdom da bi dostigao istu dostupnost kao i gradski autobusi sa konvencionalnim pogonom. Zato je Mercedes-Benz testirao eCitaro u polarnom krugu, ali i na letnjoj vrelini Španije.

E-mobilnost kao serijski koncept

E-mobilnost kao serijski koncept

E-mobilnost predstavlja veliki izazov za velika saobraćajna preduzeća: Fiksna i do detalja razrađena kombinacija mreža linija, redova vožnje, cirkulacije vozila i službenih planova zahteva nova rešenja.

Saznajte više
Tehnologiji

Tehnologiji

Od pogonskog sistema preko baterijske tehnike do detalja koji su od značaja za bezbednost: eCitaro je savršeno pogodan za saobraćajna preduzeća kao deo voznog parka u svakodnevnoj upotrebi.

Saznajte više
Bezbednost

Bezbednost

Svetska premijera za dva moderna sistema pomoći: pomoćni sistem za skretanje Sideguard Assist i aktivni pomoćni sistem za kočenje Preventive Brake Assist čine prevoz putnika bezbednim.

Saznajte više
Komfor i dizajn

Komfor i dizajn

Komfor i dizajn su važni stubovi ukupnog koncepta. eCitaro na harmoničan način povezuje dokazani, klasični izgled gradskog autobusa i futuristički jezik dizajna.

Saznajte više
eCitaro G

eCitaro G

Sa eCitaro G predstavljamo zglobni autobus sa potpuno električnim pogonom za veoma frekventne linije.

Saznajte više
Sve činjenice

Sve činjenice

eCitaro ubeđuje dizajnom, tehnikom i praktičnim obeležjima. Dokazani elementi konvencionalnih Citaro vozila takođe su deo koncepta, baš kao i spektakularne inovacije.

Saznajte više