Våra fordon

eCitaro

Framtiden är här.

eCitaron utökar inte bara Citaro-segmentet genom att vara världens mest sålda Citaro som en helelektrisk stadsbuss redo för serieproduktion; eCitaron tar även e-mobilitet till en helt ny nivå. Dess innovativa batteri- och laddteknologi, samspelet mellan IT och kommunikationssystem och inte minst dess slående futuriska design som sätter en nya standard för elektriska stadsbussar, den står redo redan idag för att passa morgondagens städer.

Från införskaf fning till drif t och service – eldrif t innebär många och nya utmaningar. Mercedes-Benz system eMobility har lösningarna.

Affärsplan

Affärsplan

Planerat skifte: Mercedes-Benz eMobility-Consulting till er tjänst. När ett transportbolag ska ställa om till eldrift tillkommer betydligt fler aspekter än ren energiförbrukning och räckvidd. Nyckelorden är bussdepå-management, linjesträckning och cirkulering, topografi och väderlek, hållplatsavstånd och tidtabell. Experterna på Mercedes-Benz kan detta. De använder sig av simuleringsprogram för att se vilka sträckor som är lämpliga för eldrift och tar på begäran fram förslag för elbussrutter.

Mer om eConsulting

Service & aftersales

Service & aftersales

Väl omhändertagen: eMobilityservicekoncept från OMNIplus. Eldrift kräver speciell service. Servicekonceptet eMobility börjar med hjälp till kundverkstäderna, omfattar också de skräddarsydda serviceavtalen eBasic och ePremium och utmynnar i BusDepot Management. Här tar de anställda på OMNIplus över hanteringen av fordonet i kundverkstaden. OMNIplus TrainingsCenter i Dortmund informerar om vad en verkstad för elbussar typiskt bör ha och ger ett heltäckande utbildningsprogram för eldrift.

Mer om OMNIplus service

Batteriteknik

Batteriteknik

På väg mot framtiden: batterierna i eCitaro, lithium ion batterierna, är utvalda för att passa höghastighetsladdning samt ha en lång räckvidd. Nästa steg innebär att den nya ännu effektivare batterigenerationen redan har annonserats inför 2020. Dessa inkluderar väldigt hållbara långlivade batterier som är anpassade för långa körsträckor. Och de är speciellt utformade för att passa just körning som involverar depåladdning.

Mer om batteri- och laddningsteknik

IT-system & kommunikation

IT-system & kommunikation

Alltid uppkopplad: Integrering med telesystem utnyttjar potentialen. eCitaro är kommunikativ då den kopplar upp sig mot laddinfrastrukturen genom ISO-15118-protokollet. Mercedes-Benz har lösningar för att integrera fordonsspecifika data i managementsystemen. Genom portalen OMNIplus ON kan företag få en god överblick över flottans driftdata. Ihop med ITS-leverantören IVU Traffic Technologies tillhandahåller Mercedes-Benz integrerade systemlösningar för högsta transparens i allt från ruttplanering till bussdepå-management.

Mer om OMNIplus service

Energiförsörjning

Energiförsörjning

Strömsatt: Så får bussen sin energi. Bussarnas strömförsörjning är själva kärnan för urban eldrift. Mercedes-Benz eMobility-Consulting hjälper till vid planeringen av infrastrukturen, beräknar nödvändig strömförsörjning, vet de rätta vägarna till elleverantören och rekommenderar en lämplig laddteknik utifrån detta. Deras kompetens omfattar även organisering av bussdepån med parkeringsplatser och strömtillförsel.

Mer om e-mobilitet i serietillverkning

Infrastruktur för laddning

Infrastruktur för laddning

Högsta prestanda: skräddarsydd laddinfrastruktur. Som standard satsar Mercedes-Benz på laddning med sladd och kontakt i bussdepån. På begäran går det att få så kallad Opportunity Charging, antingen via pantograf, det vill säga strömavtagare på taket, eller en kombination av laddskenor och lokal fast strömavtagare. Experterna på Mercedes-Benz har testat olika laddinfrastrukturer och kan ge tips och råd. Och: eCitaro kan om så önskas levereras med ett komplett paket där laddinfrastruktur ingår.

Mer om laddteknologi

Fordon

Fordon

Den helt eldrivna Mercedes-Benz eCitaro står i centrum för eMobility-systemet. Önskemålet är enkelt: ut med förbränningsmotor och in med elmotor, plug and play. Men så enkelt fungerar det inte, för eldrift innebär att man måste tänka om totalt kring hur stadsbussarna organiseras. Därför omfattar Mercedes-Benz syn på eldrift betydligt mer än en eldriven eCitaro, det är ett helhetssystem.

Mer om total driftsekonomi

Urban elektromobilitet väcks till liv av en god laddningsinfrastruktur 

Rådgivning och service ingår i eCitaros koncept

När städer växer ökar också transportkraven. Det här är en utmaning för samhället – och samtidigt en möjlighet. Vid omställningen till en utsläppsfri kollektivtrafik stöder vi våra kunder fullständigt i allt som rör det kompletta e-mobilitetssystemet. Med hänsyn till respektive företags intressen och utmaningar utvecklar vi ett passande eCitaro-koncept på partnerskapsbasis. 

eMobility Consulting från Daimler bussar stöder transportföretag vid inköp och integration av fordon i befintliga transportsystem. Valet av laddningsinfrastruktur i kombination med lämplig batteriteknik samt uppstarten av det kompletta e-mobilitetssystemet utvecklas tidigt i konsultprojekt. För att säkra den löpande verksamheten är service och verkstadsrådgivning av central betydelse. 

eCitaro är inte en prototyp utan en fullt utvecklad elbuss. Den måste klara ännu fler test än andra bussar med Mercedes-stjärnan, eftersom helelektriska eCitaro måste kunna garantera samma höga tillgänglighet som en konventionellt driven stadsbuss. Därför har Mercedes-Benz testat eCitaro både vid polcirkeln och i Spaniens sommarhetta. 

E-mobilitet i serietillverkning

E-mobilitet i serietillverkning

E-mobilitet utgör en stor utmaning för transportföretag: Deras fasta och finkalibrerade nätverk av linjer, tidtabeller och rutter kräver nya lösningar.

Läs mer
Teknik

Teknik

Imponerande från drivsystemet till batteritekniken och säkerhetsrelevanta detaljer: eCitaro är bäst lämpad för daglig användning som del av en fordonsflotta.

Läs mer
Säkerhet

Säkerhet

Världspremiär för två moderna assistanssystem: Svängningsassistenten Sideguard Assist och den aktiva bromsassistenten Preventive Brake Assist gör persontransporten säker.

Läs mer
Komfort och design

Komfort och design

Komfort och design är viktiga delar av det fullständiga konceptet. eCitaro förenar på ett harmoniskt sätt den beprövade, klassiska looken för en stadsbuss med ett futuristiskt designspråk.

Läs mer
eCitaro G

eCitaro G

Med eCitaro G presenterar vi en helelektrisk ledbuss för frekvent trafikerade linjer.

Läs mer
Alla fakta

Alla fakta

eCitaro övertygar med design, teknik och praktisk genomförbarhet. Konceptet innehåller både beprövade idéer från konventionella Citaro och spektakulära nyheter.

Läs mer